Pengenalan
Jabatan Dietetik dan Sajian merupakan sebuah jabatan yang menawarkan perkhidmatan sokongan bukan klinikal dan juga sokongan klinikal. Terletak bersebelahan jabatan Pengimejan dan Diagnostik , jabatan ini telah ditubuhkan serentak dengan penubuhan hospital ini pada tahun 1882. Bermula dengan hanya menawarkan perkhimatan sajian, jabatan ini telah berkembang dengan memberi sokongan klinikal kepada hospital dalam bidang dietetik pada tahun 1988.
Senarai Perkhidmatan
Rawatan Pesakit Luar
Nama Klinik | Tel | Waktu Operasi | |
KLINIK KAUNSELING DIET | 07—223 1666/2641 | Ahad-Rabu | 7.30 pg -1.00 tgh 2.00 tgh - 5.30 ptg |
Khamis | 7.30 pg -12.15 tgh 2.45 tgh - 5.30 ptg |
Rawatan Pesakit Dalam
Wad | Tel | Waktu Melawat |
Piagam Pelanggan
1. Menyediakan makanan normal dan teraputik yang mencukupi, seimbang, bermutu tinggi , menyelerakan, bersih dan selamat.
2. Menyediakan makanan yang telah dimasak kepada wad pada waktu berikut:
i) SARAPAN PAGI – 7.30 – 8.00 PAGI
ii) MAKAN TENGAHARI – 11.30 – 12 TGH
iii) MINUM PETANG – 3.30 – 4.00 PTG
iv) MAKAN MALAM – 5.30 – 6.00 PTG
3. Membekalkan catuan makanan kering bagi :
i) Pesakit ( yang memerlukan ) – Khamis setiap minggu
ii) Doktor atas panggilan – Khamis setiap minggu
4. Membekalkan catuan malam bagi amggota hospital yang bertugas giliran malam pada sehari sebelum selesai bertugas malam.
5. Memberi perkhidmatan sokongan terkini dari segi pemakanan, kaunseling makanan dan pendidikan kepada semua pesakit yang dirujuk kepada pegawai Dietetik.
6. Memberi latihan kepada penuntut dalam bidang makanan dan katering serta Institut Pengajian Tinggi.